Här kan du hitta ekologiska möbler

ekologiska möblerDet har blivit mer och mer självklart att välja ekologiska produkter. Både när det gäller mat och kläder men även möbler. Eftersom vi tillbringar mycket tid i tv-soffan eller sängen är det klokt att det inte finns onödiga gifter i materialet. Det är också bättre för omvärlden att tillverkningen sker utan negativ miljöpåverkan.

Företag som säljer miljömedveten inredning

Det finns flera företag som erbjuder ekologiska möbler.

Anders Lindberg i Göteborg www.anderslindberg.com säljer klimatvänliga trämöbler. Materialet klyvs ur lokala askstammar och blir extra tåligt eftersom man bevarar riktningen på fibrerna. Träet täljs och ytbehandlas med ämnen som är skonsamma för miljön.

Bedino i Johanneshov tillverkar ekologiska sängar www.bedino.se Man använder enbart naturmaterial som fårull, bomull, lin, hästtagel, kamelull, kokos, naturgummi och kapok. Produktionen är alltigenom ett hantverk och du kan måttbeställa som du vill ha det.

Hilding www.hilding.nu och Hästens www.hastens.com säljer också ekologiska sängar.

Vedum kök och bad finns över hela landet www.vedum.se De tillverkar Svanenmärkta produkter och var först i Sverige med miljöcertifierad badrumsinredning. Du kan också köpa miljövänliga köksstommar och bänkskivor från det här företaget. Alla delar från Vedum har klarat Svanens hårda krav på material, tillverkning och slitstyrka.

Giftfria barnmöbler är extra viktigt

Ekologiska barnmöbler hittar man till exempel hos Good for Kids www.goodforkids.se Det är förstås extra behjärtansvärt att se till att små växande människor slipper utsättas för gifter där de vistas. Saker som är gjorda i naturmaterial är dessutom ofta av hög kvalitet och håller mycket längre.

Second hand kan vara ett bra alternativ

I de ekologiska möblerna utesluter man kemikalier som annars vanligtvis tillsätts: flamskyddsmedel, antimögelmedel, ftalater, perflourerade ämnen och formaldehyd. Dessa preparat misstänks ge upphov till cancer, allergier och hormonstörningar. Trä ska inte vara behandlat med något annat än linolja eller naturfärg. Ett sätt att möblera mera ekologiskt är att hitta inredning från secondhandbutiker. Då ska man gärna skaffa något som är tillverkat före 1960. Möbler i gediget trä eller masonit är alltid mera klimatsmart än möbler gjorda av spånskivor. Möbler av metall ska man också undvika. De är dyra att tillverka och skapar onödiga magnetiska fält.