Städa miljövänligt

Städa miljövänligtAlla vill ha rent hemma och på marknaden finns en uppsjö av olika rengöringsmedel som lovar väldoftande skinande blanka hem. I dag då vi är mer upplysta om vad som är miljövänligt bör vi dock undvika att använda onödiga kemikalier och parfymer som de flesta rengöringsmedel innehåller.

Gamla husmoderstips för rengöring

Om vi tittar tillbaka några årtionden och ser vad som då användes till att göra rent hemma kan vi också se att de medlen även var snällare både mot vår natur och oss själva. Städa miljösmart med produkter som du har hemma i skafferiet! Ättika är ett universalmedel som du kan ha till att göra rent i toaletten och en skål med ättika i kylskåpet tar bort unken lukt. I en sprayflaska kan du blanda ättika, vatten och några droppar diskmedel. Detta kan du använda till att göra rent på diskbänken och andra ställen där du annars skulle ha använt en flaska med starkt parfymerade kemikalier som lovar blanka, rena ytor. Salt och bakpulver kan fungera till ganska mycket. Kaffekannan som har blivit brun blir skinande ren genom att diskas med salt. En smutsig spis kan skrubbas med bakpulver. Idag finns även så kallade mirakeltrasor som fungerar både till fönster och andra blanka ytor utan att man använder något rengöringsmedel.

Allergier och hudproblem

Har ni också tänkt på att det finns mer allergier nu än för några årtionden sedan? Kan det bero på att vi har städat bort allt naturligt skydd? Idag är vi mer medvetna om miljön och om vad vi stoppar i oss. Vi vill att barnen ska växa upp i en oförstörd miljö och vi handlar gärna ekologisk mat. Då måste vi också bidra genom att sluta använda medel som förstör miljön. Prova ofarliga alternativ som galltvål för fläckar på kläder och oparfymerad olivtvål till dig själv. Varför inte använda den hederliga svenska såpan?