Odla egna gönsaker i trädgården i sommar

Odla egna gönsakerOm du har en egen trädgård, en liten bakgård eller en balkong har du fina möjligheter att odla något riktigt själv. Det krävs inga specialkunskaper för att odla till exempel potatis, örter, vitlök, tomater eller morot. Det är riktigt lätt att komma igång och det är väldigt roligt att följa med hur odlingarna framskrider. Här kan du lära mer om hur du lätt odlar några av dem.

Potatis

När du ska odla potatis lönar det sig att skaffa sättpotatis eftersom den är garanterat frisk och inte bär på virus. Om du vill odla potatis på balkongen i en balja eller i en stor hink behöver du bara en liten påse på 3-5 knölar. Har du trädgård och vill odla i en pallkrage behöver du 5-10 knölar. Det kan vara bra att förodla knölarna i en äggkartong på fönsterbrädan så att det kommer små, gröna groddar på dem. Det gör du enkelt genom att förodla i en låda med lite såjord på botten. Om du skall odla i en vanlig plasthink börjar du med att göra hål på bottnet av hinken och ställ den på ett fat. Placera ut ett lager med lecakulor på botten. Sätt sedan på 10-15 cm jord, placera knölarna där du vill ha dem och sätt ännu 10 cm jord på dem. Glöm inte vattna, plantorna får aldrig torka ut helt!

Vitlök

Det är verkligen enkelt och superkul att odla vitlök inomhus. Du kan skörda den goda och milt vitlökssmakande blasten under hela vintern. Det blir tyvärr inte några hela lökar. För odling inomhus kan du använda lök från butiken. Lägg två klyftor i en ganska stor kruka. Stick ner dem cirka 2 cm i porös jord. Placera krukan i ett soligt fönster eller ute på balkongen/terrassen och kom ihåg att vattna regelbundet. Klipp efterhand den härliga milda och goda blasten allt efter den växer upp. När vitlöken inte orkar producera mer blast slänger du den och planterar en ny vitlöksklyfta.

Tomater

Tomater är väldigt lätta att odla och de är härliga att kunna plocka när de äntligen är mogna. Börja med att köpa hem av tomater av din favoritsort. Skiva några och lägg skivorna i en kruka med lite jord över skivorna. Vattna och lägg över plastfolie som du stuckit några hål i så det kommer luft in. Sedan blir det till att vänta. Det kan ta en tid och låt dig inte avskräckas av eventuellt ”ludd” som kommer lätt kommer. Så småningom börjar tomatskivans frön att gro och du kommer att få små skott i krukan som så småningom kan omplaceras i mindre krukor. Ställ dem i solen utomhus och vänta på att det blir tomater.